Alles over lambrisering - Soorten, materialen en tips

Definitie van lambrisering

Lambrisering is een soort muurbekleding die bestaat uit houten panelen of andere materialen zoals kunststof, tegels of stof, die op de onderste helft of een derde van een muur zijn aangebracht.

Lambrisering kan worden gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals het toevoegen van textuur en kleur aan een kamer, maar kan ook functioneel zijn, bijvoorbeeld om muren te beschermen tegen beschadigingen en vuil.

Lambrisering wordt vaak geassocieerd met traditionele interieurs, maar kan ook worden gebruikt in moderne ontwerpen en stijlen. 

Lamberisering, vaak verward met lamerisering of lamelisering, betekent isolerende wandbekleding die aan de kant van de muur een plint en toplijst bevat.

Geschiedenis en evolutie van lambrisering

De geschiedenis van lambrisering gaat terug tot de 16e eeuw in Europa, toen het vooral werd gebruikt om stenen muren te bedekken en te isoleren. Het woord "lambrisering" komt van het Franse woord "lambris", wat een paneel betekent dat op de muur is bevestigd.

In de loop der tijd is lambrisering uitgegroeid tot een populaire muurbekleding, vooral in de Victoriaanse tijd in Engeland, waar het werd gebruikt als een teken van luxe en rijkdom. In deze periode werden vaak donkere houtsoorten gebruikt, zoals eikenhout, en werden lambriseringen vaak uitgebreid versierd met snijwerk, panelen en sierlijsten.

Tijdens de 20e eeuw veranderde de populariteit van lambrisering enigszins, maar het bleef een veelvoorkomende functie in huizen en openbare gebouwen. In de jaren '50 en '60 werd het vaak geverfd in felle kleuren, terwijl in de jaren '70 en '80 vaak panelen van houtfineer werden gebruikt om een ​​moderne uitstraling te creëren.

Tegenwoordig is lambrisering terug in de mode en wordt het vaak gebruikt in zowel traditionele als moderne interieurs. Materialen zoals kunststof en tegels worden nu vaak gebruikt als alternatieven voor hout, terwijl nieuwe ontwerpen en kleuren het gebruik van lambrisering een frisse uitstraling geven.

Voordelen en toepassingen van lambrisering

Lambrisering heeft verschillende voordelen en toepassingen, waaronder:

 1. Decoratief: Lambrisering kan een kamer meer visueel aantrekkelijk maken door textuur, kleur en patroon toe te voegen aan de muren. Het kan helpen om een saaie kamer te transformeren in een warme, gezellige ruimte.

 2. Bescherming: Lambrisering kan muren beschermen tegen beschadiging, zoals krassen of deuken, vooral in drukke en veelgebruikte gebieden.

 3. Isolatie: Lambrisering kan ook helpen om een kamer beter te isoleren en zo de energiekosten te verlagen. Het kan de warmte binnenhouden en koude lucht buiten houden.

 4. Geluidsabsorptie: Houten lambrisering kan ook helpen om het geluid te dempen en de akoestiek van een ruimte te verbeteren.

 5. Onderhoud: Lambrisering kan relatief gemakkelijk te onderhouden zijn, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Houten lambrisering kan bijvoorbeeld worden gereinigd met een vochtige doek en af en toe opnieuw worden geverfd of gebeitst.

Lambrisering kan worden toegepast in verschillende soorten kamers, waaronder woonkamers, slaapkamers, badkamers, keukens en zelfs hallen. Het kan worden gebruikt om een accentmuur te creëren, om een ​​gedeelte van de muur te bedekken of om de hele muur te bedekken. Lambrisering kan ook worden gebruikt om een ​​bepaalde sfeer of stijl te creëren, zoals traditioneel, modern of landelijk.

Soorten lambrisering

Houten lambrisering

Houten lambrisering is een type muurbekleding gemaakt van houten panelen die op de onderste helft of een derde van de muur zijn aangebracht. Houten lambrisering kan worden gemaakt van verschillende soorten hout, zoals eiken, esdoorn, grenen, ceder en vuren. Houten lambrisering kan in verschillende stijlen worden uitgevoerd, zoals vlakke panelen, paneel met lijstwerk, en shiplap.

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van houten lambrisering. Het biedt een natuurlijke en warme uitstraling aan een kamer, en kan zorgen voor een gevoel van rustieke charme of klassieke elegantie. Houten lambrisering kan ook helpen om de akoestiek van een ruimte te verbeteren, en kan de kamer beter isoleren, waardoor de energierekening kan worden verlaagd.

Houten lambrisering kan op verschillende manieren worden aangebracht, zoals verticaal of horizontaal, afhankelijk van de gewenste stijl en esthetiek. Het kan ook worden geverfd of gebeitst om de gewenste kleur en afwerking te verkrijgen.

Het onderhoud van houten lambrisering is relatief eenvoudig. Het kan regelmatig worden afgenomen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Het kan ook periodiek worden afgewerkt met olie, was of lak om het hout te beschermen en de glans te behouden.

Al met al kan houten lambrisering een mooie en functionele toevoeging zijn aan elke kamer. Het kan helpen om de uitstraling en waarde van een huis te verbeteren.

Kunststof lambrisering

Kunststof lambrisering is een alternatieve vorm van muurbekleding die gemaakt is van kunststof of PVC-panelen die op de onderste helft of een derde van de muur zijn aangebracht. Kunststof lambrisering kan in verschillende stijlen en afwerkingen worden gemaakt, zoals houttextuur, gladde afwerking, gestructureerd of met reliëf.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van kunststof lambrisering. Het is duurzaam, vochtbestendig en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Het is ook gemakkelijk te installeren en kan een betaalbaar alternatief zijn voor houten lambrisering.

Kunststof lambrisering kan in verschillende kleuren en afwerkingen worden verkregen, waardoor het eenvoudig is om een passende stijl te vinden die past bij de rest van het interieur van een kamer. Het kan ook worden gebruikt om een moderne of industriële uitstraling te creëren in een kamer.

Het onderhoud van kunststof lambrisering is zeer eenvoudig en vereist weinig onderhoud. Het kan regelmatig worden schoongemaakt met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Het hoeft niet te worden geverfd of gebeitst en kan lang meegaan zonder dat het veel onderhoud nodig heeft.

Kunststof lambrisering kan een duurzame en betaalbare oplossing zijn voor wie op zoek is naar een alternatief voor houten lambrisering. Het biedt een modern en aantrekkelijk alternatief dat geschikt is voor elk type kamer en interieur.

Tegel lambrisering

Tegel lambrisering is een type muurbekleding waarbij tegels op de onderste helft of een derde van de muur worden aangebracht. Het is een duurzaam en gemakkelijk te onderhouden alternatief voor traditionele lambrisering, en wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens vanwege de waterbestendige eigenschappen.

Tegel lambrisering kan in verschillende soorten tegels worden gemaakt, zoals keramiek, porselein, natuursteen en glas. Het kan worden gemaakt in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, zoals glad, textuur of reliëf.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van tegel lambrisering. Het is duurzaam en gemakkelijk te reinigen, waardoor het ideaal is voor gebruik in vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens. Tegel lambrisering kan ook helpen om de akoestiek van een kamer te verbeteren en kan bijdragen aan de isolatie van de kamer.

Tegel lambrisering kan worden aangebracht in verschillende patronen en stijlen, zoals herringbone, brick, grid, en chevron. Het kan ook worden aangevuld met sierlijsten, hoek- en plintstukken om een ​​afgewerkte uitstraling te geven.

Het onderhoud van tegel lambrisering is eenvoudig en vereist weinig onderhoud. Het kan regelmatig worden schoongemaakt met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Tegel lambrisering hoeft niet te worden geverfd of gebeitst en kan lang meegaan zonder dat het veel onderhoud nodig heeft.

Over het algemeen kan tegel lambrisering een duurzame en aantrekkelijke optie zijn voor wie op zoek is naar een alternatief voor traditionele lambrisering. Het biedt duurzaamheid, gemakkelijk onderhoud en esthetische waarde.

Stof lambrisering

Stof lambrisering is een vorm van muurbekleding waarbij stoffen panelen op de onderste helft of een derde van de muur worden aangebracht. Het kan een decoratieve en stijlvolle manier zijn om textuur en kleur aan een ruimte toe te voegen, en kan worden gebruikt om een ​​gezellige en warme sfeer te creëren.

Stof lambrisering kan worden gemaakt van verschillende soorten stoffen, zoals katoen, linnen, wol en fluweel. Het kan worden bevestigd aan de muur met behulp van spijkers, nietjes of lijm, afhankelijk van de stof en de muur. Het kan ook worden aangevuld met een houten of metalen rail of sierlijsten om een ​​afgewerkte uitstraling te geven.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van stof lambrisering. Het kan helpen om de akoestiek van een kamer te verbeteren door geluidsgolven te absorberen, waardoor het een goede optie is voor ruimtes waar veel geluid wordt geproduceerd, zoals in een home theater of slaapkamer. Het kan ook helpen om de kou uit een kamer te houden en de warmte vast te houden, waardoor het een goede optie is voor een koude ruimte.

Stof lambrisering kan in verschillende kleuren en patronen worden gemaakt, waardoor het eenvoudig is om een passende stijl te vinden die past bij de rest van het interieur van een kamer. Het kan ook worden gebruikt om een ​​contrast toe te voegen aan een kamer en kan bijdragen aan het visuele belang van de ruimte.

Het onderhoud van stof lambrisering is afhankelijk van het soort stof dat wordt gebruikt. Sommige stoffen kunnen worden gereinigd met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel, terwijl andere stoffen professionele reiniging nodig hebben. Over het algemeen vereist stof lambrisering regelmatig onderhoud om het er fris en stijlvol uit te laten zien.

Stof lambrisering kan een interessante optie zijn voor wie op zoek is naar een unieke en decoratieve manier om textuur en kleur aan een kamer toe te voegen. Het kan een gezellige en warme sfeer creëren en bijdragen aan de akoestiek van een kamer.

Installatie van lambrisering

De installatie van lambrisering kan afhankelijk zijn van het type lambrisering dat wordt gebruikt. Hieronder volgen enkele algemene stappen die kunnen worden gevolgd voor de installatie van houten, kunststof of tegel lambrisering:

 1. Voorbereiding: De muur moet worden schoongemaakt en geëgaliseerd voordat u de lambrisering installeert. Verwijder eventuele oude bekleding, spijkers of lijmresten. Als u een houten lambrisering installeert, is het belangrijk om het hout minstens 48 uur in de kamer te laten acclimatiseren om te voorkomen dat het uitzet of krimpt nadat het is geïnstalleerd.

 2. Meten: Meet de hoogte en breedte van de muur en markeer de plaats waar de lambrisering moet worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u de afstand van de vloer tot de onderkant van de lambrisering nauwkeurig meet en markeert.

 3. Snijden: Snijd de lambrisering op maat met behulp van een zaag of tegelsnijder. Voor houten lambrisering, kunt u de panelen op maat snijden met een tafelzaag of cirkelzaag. Voor kunststof lambrisering, kunt u het materiaal snijden met een fijngetande zaag of een mes. Voor tegel lambrisering, kunt u de tegels op maat snijden met een tegelsnijder.

 4. Bevestiging: Bevestig de lambrisering aan de muur met spijkers, nietjes of lijm, afhankelijk van het type lambrisering dat u gebruikt. Voor houten lambrisering, kunt u de panelen bevestigen met spijkers en een hamer of een spijkermachine. Voor kunststof lambrisering, kunt u lijm gebruiken om de panelen aan de muur te bevestigen. Voor tegel lambrisering, kunt u tegellijm gebruiken om de tegels aan de muur te bevestigen.

 5. Afwerking: Nadat de lambrisering is geïnstalleerd, kunt u eventuele spijkergaten vullen, de naden tussen de panelen afwerken met stopverf of siliconenkit, en sierlijsten of een rail toevoegen om een ​​afgewerkte uitstraling te geven.

Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de lambrisering veilig en correct is geïnstalleerd. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden op het gebied van doe-het-zelf, kunt u altijd een professional inhuren om de lambrisering voor u te installeren.

Onderhoud en reparatie van lambrisering

Het onderhoud en de reparatie van lambrisering kunnen afhankelijk zijn van het type lambrisering dat wordt gebruikt. Hieronder volgen enkele algemene tips voor het onderhoud en de reparatie van lambrisering:

 1. Schoonmaken: Lambrisering moet regelmatig worden schoongemaakt om vuil en stof te verwijderen. Voor houten lambrisering kunt u een zachte doek gebruiken om het stof af te vegen en vervolgens een houtreiniger gebruiken om het oppervlak te reinigen. Voor kunststof lambrisering kunt u een mild reinigingsmiddel en een zachte doek gebruiken om het oppervlak te reinigen. Voor tegel lambrisering kunt u een vochtige doek gebruiken om het oppervlak schoon te maken.

 2. Beschadigingen: Repareer eventuele beschadigingen aan de lambrisering zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Voor houten lambrisering kunt u kleine krassen of deuken opvullen met houtvuller en vervolgens schuren en opnieuw schilderen of beitsen. Voor kunststof lambrisering kunt u beschadigingen opvullen met een kunststofvuller en vervolgens schuren en overspuiten met verf. Voor tegel lambrisering kunt u beschadigde tegels vervangen door nieuwe tegels.

 3. Behandeling: Afhankelijk van het type lambrisering dat u heeft, kan het nodig zijn om de lambrisering af en toe opnieuw te behandelen om de kwaliteit en uitstraling te behouden. Voor houten lambrisering, kunt u periodiek een nieuwe laag vernis of beits aanbrengen. Voor kunststof lambrisering kunt u periodiek een laag beschermende was aanbrengen om het oppervlak te beschermen. Voor tegel lambrisering, kunt u de tegels periodiek reinigen met een tegelreiniger en afdichten met een tegelafdichtmiddel om te voorkomen dat vuil zich ophoopt in de voegen.

 4. Vervanging: Als de lambrisering te beschadigd is of niet meer voldoet aan uw wensen, dan kan het nodig zijn om de lambrisering te vervangen. De vervanging kan afhankelijk zijn van het type lambrisering dat u heeft en kan variëren van het vervangen van enkele panelen tot het volledig vervangen van de lambrisering.

Het is belangrijk om de onderhouds- en reparatie-instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat u de lambrisering veilig en correct behandelt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden op het gebied van onderhoud of reparatie, kunt u altijd een professional raadplegen om u te helpen.

Alternatieven voor lambrisering

Als u op zoek bent naar alternatieven voor lambrisering, zijn er een aantal opties die u kunt overwegen, afhankelijk van uw persoonlijke smaak en het doel dat u wilt bereiken. Enkele alternatieven zijn:

 1. Verf: In plaats van lambrisering kunt u er ook voor kiezen om de muren te schilderen. Verf is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen en kan gemakkelijk worden aangebracht.

 2. Wandpanelen: Wandpanelen zijn er in verschillende materialen en afwerkingen, zoals hout, gips, steen, metaal, polyurethaan en textiel. Ze kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en bieden een vergelijkbare uitstraling als lambrisering.

 3. Behang: Behang is er in vele verschillende patronen en kleuren en kan een alternatief bieden voor lambrisering. Behang kan gemakkelijk worden aangebracht en verwijderd en kan een interessant patroon of ontwerp aan uw muur toevoegen.

 4. Muurtegels: Muurtegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en afwerkingen en kunnen worden gebruikt om een vergelijkbare uitstraling als tegel lambrisering te creëren. Muurtegels kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het materiaal en het patroon.

 5. Laminaatpanelen: Laminaatpanelen zijn gemaakt van hout, steen of kunststof en kunnen een alternatief zijn voor houten of kunststof lambrisering. Ze zijn gemakkelijk te installeren en bieden een vergelijkbare uitstraling als lambrisering.

Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van uw persoonlijke voorkeur, budget en het doel dat u wilt bereiken. Het kan nuttig zijn om verschillende opties te overwegen en te vergelijken voordat u een definitieve beslissing neemt.

Stijl en ontwerp van lambrisering

Lambrisering is er in verschillende stijlen en ontwerpen, variërend van traditioneel tot modern. Enkele populaire stijlen zijn:

 1. Klassieke lambrisering: Klassieke lambrisering wordt gekenmerkt door een eenvoudig en symmetrisch ontwerp. Het wordt vaak gemaakt van hout en kan verschillende afwerkingen hebben, zoals glad, gegroefd of gepaneeld.

 2. Victoriaanse lambrisering: Victoriaanse lambrisering is geïnspireerd op de Victoriaanse tijdperk en heeft vaak uitgebreide panelen en sierlijke afwerkingen. Het wordt vaak gemaakt van hout en kan worden geschilderd in verschillende kleuren.

 3. Boerenlambrisering: Boerenlambrisering is geïnspireerd op de landelijke en rustieke stijl en wordt vaak gemaakt van hout. Het heeft een eenvoudig ontwerp en is meestal ongeverfd of wit geschilderd.

 4. Moderne lambrisering: Moderne lambrisering heeft vaak een strak en minimalistisch ontwerp en kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals kunststof of metaal. Het kan worden geschilderd in verschillende kleuren of ongeverfd worden gelaten voor een industriële uitstraling.

 5. Shaker-stijl lambrisering: Shaker-stijl lambrisering is geïnspireerd op de Shaker-beweging en heeft een eenvoudig ontwerp met vlakke panelen en minimale versieringen. Het wordt vaak gemaakt van hout en kan worden geschilderd in verschillende kleuren.

Naast de stijl van de lambrisering, zijn er ook verschillende ontwerpen om uit te kiezen, zoals horizontale, verticale of diagonale panelen, en verschillende hoogtes voor de panelen. Het is belangrijk om te overwegen welke stijl en ontwerp het beste bij uw interieur past en welke uitstraling u wilt bereiken.

Waar kun je lambrisering kopen?

Lambrisering is verkrijgbaar bij verschillende winkels en online retailers die gespecialiseerd zijn in bouwmaterialen, interieurontwerp en doe-het-zelf-projecten. Hier zijn enkele suggesties voor waar u lambrisering kunt kopen:

 1. Bouwmarkten: Grote bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis of Karwei, hebben vaak een assortiment lambrisering beschikbaar. Hier vindt u verschillende soorten en stijlen lambrisering, evenals de benodigde materialen en gereedschappen om de lambrisering te installeren.

 2. Online retailers: Online retailers, zoals Bol.com, Amazon of Lambrisering.nl, bieden een breed scala aan lambriseringen in verschillende materialen en stijlen. Vaak bieden ze ook installatie-instructies en benodigde materialen aan.

 3. Interieurwinkels: Sommige interieurwinkels, zoals IKEA, JYSK of Leen Bakker, bieden lambrisering aan in verschillende stijlen, kleuren en materialen.

 4. Specialistische leveranciers: Er zijn ook specialistische leveranciers die zich richten op lambrisering en aanverwante producten. Deze leveranciers bieden vaak een breed scala aan lambrisering in verschillende stijlen, materialen en afwerkingen.

 5. Tweedehandswinkels: Tot slot kunt u lambrisering soms vinden in tweedehandswinkels of online marktplaatsen, zoals Marktplaats of eBay. Dit kan een voordelige optie zijn als u op zoek bent naar lambrisering tegen een lagere prijs.

Voordat u lambrisering koopt, is het belangrijk om de benodigde hoeveelheid en de juiste maat en stijl te bepalen. Houd er ook rekening mee dat de installatie van lambrisering enige ervaring en kennis vereist.

Lambrisering met wandlijsten

Lambrisering met wandlijsten, ook wel bekend als lijstwerk of wandpanelen, is een decoratieve manier om een ruimte een elegante uitstraling te geven. Bij deze vorm van lambrisering worden lijsten in een patroon op de muur geplaatst om de indruk van panelen te creëren. Het resultaat is een klassieke uitstraling die vaak wordt geassocieerd met oude landhuizen en herenhuizen.

Er zijn verschillende soorten wandlijsten die kunnen worden gebruikt om lambrisering te creëren, variërend van eenvoudige lijsten tot complexere patronen. De lijsten kunnen worden gemaakt van hout, kunststof, gips of een ander materiaal en kunnen worden geschilderd in een kleur die past bij de stijl van de ruimte.

De installatie van lambrisering met wandlijsten vereist enige ervaring en kennis, en het is belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken. Het is ook belangrijk om nauwkeurig te meten en het patroon van de lijsten op de muur uit te lijnen voordat u begint met installeren.

Lambrisering met wandlijsten kan worden gebruikt in verschillende kamers, zoals de eetkamer, woonkamer, slaapkamer of studeerkamer. Het kan worden aangebracht op een gedeelte van de muur of over de volledige muur, afhankelijk van de gewenste uitstraling en stijl van de ruimte. Het kan ook worden gecombineerd met andere decoratieve elementen, zoals een lambriseringpaneel of behang, om de look compleet te maken.

Lambrisering met lijsten van lijstenornament.nl

Wij bieden HDPS wandlijsten aan die speciaal zijn ontworpen voor lambrisering. HDPS is een duurzaam materiaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen, waaronder lambrisering. HDPS wandlijsten hebben de uitstraling van gips, maar zijn veel lichter en gemakkelijker te hanteren. Dit maakt de installatie van HDPS lijsten gemakkelijker en minder tijdrovend dan bijvoorbeeld gipsen wandlijsten.

Wij bieden een breed scala aan HDPS wandlijsten in verschillende stijlen en maten. Van eenvoudige rechte lijnen tot complexe patronen en decoratieve motieven, er is voor elk wat wils. Bovendien bieden wij de mogelijkheid aan om gratis stalen te bestellen, zodat u de kwaliteit en het uiterlijk van de lijsten kunt beoordelen voordat u een aankoop doet.

Onze lijsten zijn geschikt voor verschillende soorten lambrisering. Ze kunnen worden gebruikt voor lambrisering met een enkele lijst, maar ook voor lambrisering met meerdere lijsten om een paneelachtige uitstraling te creëren. Bovendien zijn de wandlijsten gemakkelijk op maat te snijden en te monteren met behulp van de juiste gereedschappen en materialen.

Het installallatie van lambrisering met HDPS wandlijsten is een relatief eenvoudig doe-het-zelf-project dat door de meeste mensen met enige ervaring in de bouw en doe-het-zelf kan worden uitgevoerd. Als u twijfelt over de installatie of als u een complexer patroon wilt, kunt u ook een professionele installateur inhuren.

Lees meer
Incl. btw