Plinten kopen

  • Geplaatst op
  • 0
Plinten kopen

Plinten kopen? Hier moet je op letten

Plinten kopen doe je niet zomaar, dit is namelijk de gedetailleerde afwerking van de vloer. Wanneer je het verkeerde aanschaft krijg je hier later spijt van. Hoe kies je de juiste plinten? In deze blogpost alles over plinten kopen en waar je op moet letten.

 

De functie van plinten

Zijn plinten wel nodig? In veel situaties wel. Vloeren zetten uit of krimpen, daar is weinig tegen te doen. Om te voorkomen dat ze tegen de muren uitzetten wordt de vloer altijd voorzien van een uitzetvoeg. Deze voeg ziet niet mooi uit en vangt veel vuil, stof en vocht op. Met plinten creëer je een mooie overgang tussen vloer en muur. Bovendien voorkom je dat vuil en vocht in de uitzetvoegen terecht komt en zo de muur of vloer beschadigt.

 

Hoogte en dikte

Allereerst is het belangrijk om goed naar de hoogte en dikte te kijken. De meeste plinten hebben een dikte van 9-12 cm. Dit past prima bij de meeste woningen, tenzij het plafond erg hoog is. Bij hogere plafonds is het beter om ook voor hogere plinten te gaan. Terwijl een laag plafond of een kleine woonkamer om lagere plinten vraagt.

Ook de dikte speelt een belangrijke rol. Dikke plinten zien er stijlvol uit, maar zijn niet altijd de juiste keuze. Soms is het mooier om plinten in de muur weg te laten vallen. Door deze in dezelfde kleur als de muren te schilderen zijn deze nagenoeg onzichtbaar.

 

Soorten plinten

Er zijn verschillende soorten plinten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld plakplinten, dit wordt veel voor laminaat gebruikt. Overzetplinten zijn juist wat hoger en dikker, ideaal om kabels of snoeren achter weg te werken. Voordeel van overzetplinten is dat ze over bestaande plinten passen.

Muurplinten zorgen voor een goede uitstraling. Afhankelijk van het type hoef je deze niet over te schilderen waardoor ze goed aansluiten bij de vloer of de muur. Er is keuze tussen plinten voor muurafwerking of wandafwerking. Om alles nog eens extra mooi af te werken zijn er ook bijzondere wandlijsten en plafondlijsten.

 

Het materiaal van de plinten

Plinten kopen, er zijn nog meer dingen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld het materiaal. We werken zelf met High Density PolyStyreen (HDPS), een kunststof met een hoge dichtheid. Voordeel hiervan is dat de plinten waterbestendig zijn en hiermee ook geschikt voor vochtige ruimtes. Bovendien zijn ze goed bestand tegen stoten en krassen.

De plafondlijsten zijn vaak gemaakt van geëxstrudeerd polystyreen (XPS), deze zijn overschilderbaar met verf op waterbasis. De lijsten zijn niet stootvast, maar dat is in veel gevallen niet nodig. Dan heb je nog de plinten of wandlijsten van polyurethaan (PU), een licht materiaal dat zich makkelijk laat verwerken. Er zijn ook plinten van MDF, helaas is dit niet zo sterk als andere houtsoorten, bovendien kan dit materiaal slecht tegen vocht. Plinten van kurk, kunststof of andere materialen zijn ook minder sterk, hebben een kortere levensduur en kunnen soms slecht tegen een vochtige omgeving.

 

Gladde-, luxe- of sierplinten

Voor elk interieur is er een geschikte plint. De gladde plinten passen bij vrijwel elke woonstijl. Opvallend is dat dit soort plinten steeds hoger wordt, dit heeft met nieuwe trends op het gebied van wonen te maken. Luxe plinten zijn vaak voorzien van sierlijke accenten. Ideaal voor de landelijke of klassieke inrichting.

Sierplinten hebben een bijzondere uitstraling. Wat je woonstijl ook is, waarschijnlijk passen sierplinten hier goed bij. Ze let wel op want sierplinten kunnen soms te druk ogen.

 

Het doel van de plinten

Als laatste is het bij plinten kopen belangrijk om naar het uiteindelijke doel te kijken. Is het bedoeld voor het verfraaien van het interieur, beschermen van vloer en wand of het wegwerken van kabels en oneffenheden? Veel plinten dienen verschillende doelen, hiermee zijn ze multifunctioneel in gebruik.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.