Alles over rozetten

  • Geplaatst op
  • Door Maaike Luteijn
  • Geplaatst in Rozetten
  • 0

Plafond rozetten

Plafond rozetten zijn tegenwoordig weer helemaal in, ze worden gebruikt om de aandacht te vestigen op lampen, kroonluchters of een plafondventilator. Een rozet brengt onmiddellijke charme en sfeer in een kamer.

Foto: remodelista.com

 

Hoe kies je de juiste grootte / afmeting van een plafondrozet?

Naast het kiezen van een stijl, moet u ervoor zorgen dat de rozet in verhouding is met uw ruimte. Een algemene (overigens ongeschreven) regel die u zou kunnen gebruiken voor het schatten van de diameter van uw rozet is om de oppervlakte van uw kamer te vermenigvuldigen met factor 3,9. Een 4.5 x 4.5 m kamer = 20.25 m2, zodat u een rozet van ongeveer 79 cm in diameter nodig zou hebben.
Deze algemene regel gaat op voor vierkante ruimtes en veronderstelt een plafondhoogte van 274 cm - 305 cm, dus als het plafond lager is, kies dan voor een iets kleinere rozet. Kies een rozet dat ofwel breder of smaller dan de totale diameter van de lamp is (niet dezelfde breedte). En zorg ervoor dat het gat in het midden van de rozet de juiste maat heeft voor de overkapping van uw armatuur.

U kunt ook globaal de richtlijnen van onderstaand schema volgen: 

Oppervlakte ruimte = 13 m2 of minder:
Rozet Diameter = tot 50 cm

Oppervlakte ruimte = 13 - 20 m2
Rozet Diameter = 50 tot 78 cm

Oppervlakte ruimte  = 20 - 26 m2
Rozet Diameter = 78 tot 101 cm

Oppervlakte ruimte = groter dan 26 m2
Rozet Diameter = groter dan 101 cm

Geen vierkante ruimte, maar rechthoekig of L-vorm?

In een rechthoekige ruimte is het misschien beter om bijv. 2 rozetten te plaatsen, verdeel in dat geval de ruimte in 2 vierkanten en plaats per vierkant een rozet.

Stel u heeft een L-vormige ruimte;  deel dan de ruimte op in 3 vierkanten en plaats per vierkant een rozet.


Voorbeeld rechthoekige ruimte:

4 meter breed en 8 meter lang = 32 m2, volgens bovenstaande schema zou dan een rozet van groter dan 101 cm passend zijn. Maar omdat het een rechthoekige ruimt betreft is het mooier om 2 rozetten te monteren. we delen de kamer in 2 vierkanten en komen dan op 16 m2 per vierkant. Dan kunt u 2 rozetten van 50 - 78 cm plaatsen.


Voorbeeld L-vormige ruimte:

L-vorm 48 m2; we delen de kamer in 3 vierkanten en komen dan op 16 m2 per vierkant. Dan kunt u 3 rozetten van 50 - 78 cm plaatsen.
Als u nog niet zeker bent, probeer dan de volgende methode om u te helpen de juiste maat te kiezen. Snijd een papier of karton knipsel van het plafond medaillon die u leuk vindt en maak hem aan het plafond om een beter idee van hoe je rozet eruit zal zien. U kunt ook proberen verschillende afmetingen en met elkaar vergelijken.

 

Kies een stijl / vorm: 

Een rozet kan cirkelvormig, ovaal, of vierkant zijn en is verkrijgbaar in vele maten en in allerlei patronen, van barok tot hedendaags. Omdat de rozetten vandaag de dag zijn gemaakt van polystyreen of polyurethaan, zijn ze lichter en goedkoper dan hun gipsen voorouders. Wilt u met de rozet de aandacht trekken of het juist subtiel en elegant houden? Alles is mogelijk. Rozetten zorgen in combinatie met de plafondlijsten voor een mooie afgewerkte look van uw interieur. Plafond rozetten in combinatie met plafondlijsten zijn één van de meest populaire architectonische details die gebruikt worden om uw huis te verbeteren. 

 

Kies een materiaal: 

Wij leveren rozetten in EPS polystyreen (opgebouwd uit piepschuim bolletjes) en Polyurethaan (PU). Polystyreen kan heel goed gebruikt worden voor low-budget oplossingen, maar in de rozetten wereld gaat de voorkeur echter vooral uit naar de polyurethaan rozetten. Polyurethaan is een hard materiaal wat zich makkelijk laat bewerken (snijden / zagen / boren) het is stootvast en kan enorm gedetailleerd worden opgeleverd.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS)  : Homestar / Vidella rozetten  - Nomastyl rozetten
Polyurethaan  (PU)  : Grand Decor - Arstyl rozetten

 

 

Kies een afwerking : 

De rozetten zijn overschilderbaar in elke gewenste kleur. U kunt ook kiezen voor meerdere kleuren voor een interessant visueel effect.


 

Copyright Maaike Luteijn 2017

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.