Wat is de functie van plinten?

Plinten worden meestal behandeld als interieurdecoratie. Ze spelen inderdaad een grote rol in een toenemend aantal hedendaagse inrichtingsstijlen, maar dit is niet de enige functie die ze in de ruimte vervullen. Ontdek waar plinten nuttig voor zijn en waarom het de moeite waard is om ze in uw woning / appartement te installeren.

Plinten beschermen de muren

Plinten worden geïnstalleerd op de overgang van de vloer met de muur. Afhankelijk van het model kunnen ze verschillende hoogtes hebben. De kleinste kwartrondes zijn slechts enkele centimeters breed, maar er zijn ook modellen van enkele tientallen centimeters verkrijgbaar in onze online winkel. Dergelijke hoge plinten beschermen een veel groter deel van de vloer.

De modellen die in onze winkel verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van duurzaam polystyreen dat bestand is tegen vervorming en vocht. Tijdens het stofzuigen en dweilen van de vloer wordt de muur onderaan voortdurend blootgesteld aan het klappen met de stofzuiger. Vocht uit de dweil kan op zijn beurt ook de structuur aantasten. Door de muren van plinten te voorzien, beschermt u het tegen deze aantastingen.

Plinten beschermen de vloerafwerking

Ook de hoeken van de kamers en de plek waar de muur de vloer raakt, zijn problematisch bij het afwerken van de vloer zelf. Niets is zo kwetsbaar voor beschadigingen als de afwerking van laminaat, tegels of tapijt. Meestal ontstaan ​​op deze plaatsen de eerste beschadigingen, die langzaam dieper de vloer in trekken.

Plinten beschermen deze kritieke plek. Ze houden het uiteinde van het tapijt vast en bedekken de uiteinden van het laminaat zodat vuil of constante bewegingen ze niet beschadigt.

Plinten verbergen kabels

In elke kamer moet je kabels naar de lamp, elektrische apparaten of internet laten lopen. Vaak zijn de stopcontacten anders gerangschikt dan ons opstellingsconcept veronderstelt. Je hoeft echter geen muren te smeden en stopcontacten te verplaatsen om te voorkomen dat er kabels door het midden van de kamer gaan. Verberg ze gewoon achter de plinten.

In onze webshop vind je goed geprofileerde plinten met ruimte voor een standaard dikke kabel. Dit maakt ze onzichtbaar en vermindert de kans op schade. De kabels zullen ook niet in de knoop raken of vast komen te zitten in tapijten of vloerkleden. Rechtgetrokken en verborgen in latten, zullen ze jarenlang hun functie goed vervullen.

Plinten maskeren de onvolkomenheden van de afwerking

Bij het leggen van tegels of laminaat op de vloer moet u een uitzettingsvoeg aan de muur laten. Dit is een vereiste die de afwerking beschermt tegen beschadiging. Houten of MDF-panelen reageren op temperatuurveranderingen door hun volume te verkleinen of te vergroten. Dankzij de dilatatievoeg zullen ze, ongeacht hun grootte, niet tegen de muur leunen en uitpuilen. Keramische tegels daarentegen worden permanent met lijm aan de vloer bevestigd, zodat ze reageren op elke beweging van het gebouw. Dankzij de dilatatievoegen barsten of splinteren ze niet.

Hoewel de dilatatievoeg noodzakelijk is, kan de aanwezigheid ervan op de vloer de esthetiek ervan aanzienlijk verminderen. Er verzamelt zich stof, vaak zie je de ondervloer voor laminaat of overtollige lijm. U hoeft echter alleen maar plinten te plaatsen en u krijgt een keurig afgewerkte vloer. De plinten die in onze winkel verkrijgbaar zijn, hebben verschillende diktes. U vindt er modellen met een dikte van 1,7 tot zelfs 3 cm, waardoor u het model kunt kiezen op de breedte van de dilatatievoeg.

Plinten benadrukken de arrangementstijl

Plinten zijn een belangrijk decoratief accessoire. Door de brede keuze aan modellen kunt u plinten kiezen die de door u gekozen opstellingsstijl in de kamer perfect zullen benadrukken. In onze winkel vind je modellen rijkelijk gedecoreerd met tal van groeven die perfect passen in klassieke, glamour of Engelse interieurs. Kies voor dat laatste een plint met een grotere breedte.

Wij kunnen ook de moderne modellen leveren. Inox en aluminium plinten zijn perfect voor minimalistische, glamoureuze of industriële interieurs. Ze passen perfect bij zowel vloerpanelen als keramische tegels.

Gelakte plinten vinden op hun beurt hun plaats in moderne kamers, waar meubels met glanzende fronten de boventoon voeren. Gaat het u echter vooral om de consistente kleuren van het interieur, kies dan voor overschilderbare plinten. Je kunt ze afschilderen met verf op waterbasis.

Sierlijsten als originele interieurverlichting

De minst voor de hand liggende functie van plinten is binnenverlichting. Niet iedereen is zich ervan bewust dat de lijsten een belangrijk onderdeel van de verlichting kunnen zijn. Met hun hulp creëer je originele oplossingen die enerzijds de esthetiek van het interieur vergroten en anderzijds de functionaliteit vergroten.

LED-plinten worden het meest gebruikt in donkere gangen. Hierdoor kun je er in het donker omheen bewegen zonder bang te hoeven zijn tegen een muur of een uitstekende kast aan te botsen. Maar ook voor in de slaap- of woonkamer zijn deze plinten een mooie oplossing. Dankzij hen krijg je 's avonds een aangenaam halfduister dat bevorderlijk is voor rust.

Plinten zijn een belangrijk onderdeel van de interieurinrichting, maar met hun hulp kunt u ook kabels of een dilatatievoeg wegwerken. Ook beschermen ze de muur tegen vuil en het vloerafwerkingsmateriaal tegen beschadigingen. Zoals u kunt zien, hebben de plinten veel praktische functies en dankzij hun brede selectie kunt u het model afstemmen op elk interieurontwerp.

Lees meer

Lijst & Ornament Plint MD024 LED (80 x 27 mm), lengte 2 m

Lijst & Ornament Plint MD024 LED (80 x 27 mm), lengte 2 m

€27,03 €22,90

Stukprijs: €11,45 / Meter
Incl. btw